Thursday, June 17, 2010

Kisah Suami, Isteri & Penunggu Telaga

Punya kesempatan mendengar ceramah Ustaz Khazim Elias tentang kisah rumah tangga membuatkan saya asyik gelak sorang-sorang. (aish)

Kisahnya begini, dalam sebuah kampung nun...nun...nun..jauh dekat sana....(kata ustaz tu ya) ada la sepasang suami isteri ni..si isteri adalah seoarang yg suka berleter..tiap-tiap hari ada saja yg akan di pot pet pot pet nyer....pantang silap sikit..maka akan membebellah si isteri ini tadi.... satu hari kerana sudah tidak tahan dgn bebelan si isteri..suami ini nekad....mencempung isterinya..dan terus di campak ke dalam telaga buta...

hari berganti hari....makan minum pakai suami ini kian tidak terurus...dia sunyi...segala hidupnya semenjak ketiadaan isteri serba tak kena jadinya...dia mahukan teman utk di ajak berbual....dia terus dgn rasa kebosanan....kerana tidak tahan hidup sorang-sorang..si suami nekad..mahu mengambil balik si isteri. Lantas si suami suakan tali ke dalam telaga buta itu... mahu mengambil balik isteri yg telah dicampak beberapa hari lalu. dgn berhati-hati tali itu ditarik ke atas..namum ALANGKAH TERKEJUTNYA SI SUAMI ITU.........apabila yg naik itu merupakan makhluk besar yg penuh berbulu-bulu badannya... si suami panik.... dgn terketar-ketar...dia bertanya SIAPA KAMU??? makhluk berbulu-bulu itu menjawab...AKULAH PENUNGGU TELAGA..beberapa hari lalu ada seorang perempuan jatuh ke dlm telaga buta ini.....dari hari pertama dia jatuh hingga ke saat aku mahu naik ke atas...perempuan itu tidak habis-habis membebel...AKU TIIDAKKK TAHANNN kata penunggu telaga itu.

sahabat semua yg sudah berumah tangga mahupun yg akan berumah tangga....
Kata ustaz ini tadi.....dalam hidup berumah tangga, mahu tidak mahu..suka atau tidak..yang pertamanya kita harus faham erti redha dan bersyukur dgn apa yg kita ada.... suami mcm mana hebatnya sorang lelaki tu...memang memerlukan isteri......dan apa yg suami hanya perlu faham..org pompuan ni(isteri) fitrahnya memang mcm tu....membebelnya..nak digambarkan dahsyatnya atau tidak..sampai penunggu telagapun tak tahan...... :)

3 comments:

Faryza said...

salam..laila..fariza minta izin nk copy n3 ni ke blog.sangat menarik..bole ye.tq

mazni namaku said...

dengan rasa amat berbesar hati..amek la....kalau rajin search jer Youtube..cari Ustaz Khazim elias...banyak lagi yg menarik.. =)
ilmukan...segalanya dihujung jari. mahu dgn tidak jer ;)

mazni namaku said...

dengan rasa amat berbesar hati..amek la....kalau rajin search jer Youtube..cari Ustaz Khazim elias...banyak lagi yg menarik.. =)
ilmukan...segalanya dihujung jari. mahu dgn tidak jer ;)