Monday, June 28, 2010

Kalaulah Tak Kerana Hutang

Awal pagi dah kena bangun, sebab hari ni nak balik Ipoh...koroje... =) tiba-tiba angan-angan mak jenin berligar-ligar dikepala...kalau tak kerana mengenangkan hutang PTPTN, duit keta, bil itu ini, duit soping, saya lebih rela tarik balik selimut lepas subuh dan ZZzzzzzz. (tido balik) hukhuk..walaupun cik lai tahu org yg tido lepas subuh rezekinya tertutup.

sepanjang perjalanan Taiping-Ipoh awal pagi tadi...Fikiran cik lai terus berangan-angan..hehehehe...apakan daya... drive sorang-sorang maka akan banyaklah angan-angan...tiba-tiba rasa...kan seronok kalau kawen jadi suri rumah tangga jer..hikhik..jaga suami jaga anak-anak jer.. takyah pikir hal kerja, hal manusia dekat tempat kerja, hal gaji, hal overtime, hal kene panggil dtg opis walaupun amek cuti, hal duedate, hal cuti tak lulus, dan macam2 hal lagilah ^____^ duduk rumah jadi suri rumah tangga tapi upgrade sikit status suri rumah tanggan tu kepada Jawatan Pengurus Hal Ehwal Rumah Tangga dan Perancang Ekonomi Keluarga. hehehe....

Pagi-pagi siapkan breakfast utk suami utk anak-anak..suami pegi kerja pastu terus siapkan anak2 hantar pegi sekolah....pastu singgah pasar...balik rumah..sidai kain...masak..mengemas rumah. Ok siap semua..online pulak (buat business online) :p sangat angan2kan..... sebenarnya angan2 ni panjang..tapi malaslah nak tulis... malu ahakss~~ (sambil tepuk dahi) aish..ni la bahaya drive sorang2 sunyi2...setan tu ada je utk membibitkan angan-angan mat jenin...

pssttt~....tapi seronok pulak rasa kalau jadi suri rumah tangga jer...huhuhuhu......

Saturday, June 26, 2010

Kerana Saya nie Pemalu

Setelah hampir 2bulan along mendirikan rumah tangga cik lai baru berkesempatan balik semula ke Taiping. Sepanjang perjalanan cik lai berharap dan berdoa sangat-sangat agar along dan suami takde kat umah....biarlah dia dok kat umah mak mentua dia tu. hukhuk..tapi cik lai silap...sampai je kat depan pagar umah..kereta along dah ada....serius rasa nak nangis(huwaaaaaaaaaa) ngape along ada~

Bukan cik lai tak suka...tapikan cik lai canggung woooo.......matilah mesti cik lai jadi budak baik jer...dok dalam bilik jer...sebab cik lai ni pemalu tau :p ..sebelum ni mana pernah ada abang..jadi isk..tak selesa..tak selesa..semua kene control..nak baring2 dekat ruang tengok Tv pun dh tak boleh..jadi hanya lepak dalam bilik..tengok tv dlm bilik....semua dalam bilik jer...

Cakap pun control jer (hahahah tunggu la sikit masa lagi) cik lai tanya mama, ngape along ada..huhuhu....pastu mama cakap..ada ke tanya soalan mcm tu~ huhuhuhuhu.......serius tau korang...cik lai tak selesa..harapnya lepas ni cik lai pandai sesuaikan diri....susah....

Thursday, June 24, 2010

Segalanya Kalau


kalau tak terhitung jangan dinilai
kalau tak terdaya jangan mulakan
kalau teragak-agak jangan didekati
kalau tak yakin jangan jangan hampiri

mudah:


Thursday, June 17, 2010

Kisah Suami, Isteri & Penunggu Telaga

Punya kesempatan mendengar ceramah Ustaz Khazim Elias tentang kisah rumah tangga membuatkan saya asyik gelak sorang-sorang. (aish)

Kisahnya begini, dalam sebuah kampung nun...nun...nun..jauh dekat sana....(kata ustaz tu ya) ada la sepasang suami isteri ni..si isteri adalah seoarang yg suka berleter..tiap-tiap hari ada saja yg akan di pot pet pot pet nyer....pantang silap sikit..maka akan membebellah si isteri ini tadi.... satu hari kerana sudah tidak tahan dgn bebelan si isteri..suami ini nekad....mencempung isterinya..dan terus di campak ke dalam telaga buta...

hari berganti hari....makan minum pakai suami ini kian tidak terurus...dia sunyi...segala hidupnya semenjak ketiadaan isteri serba tak kena jadinya...dia mahukan teman utk di ajak berbual....dia terus dgn rasa kebosanan....kerana tidak tahan hidup sorang-sorang..si suami nekad..mahu mengambil balik si isteri. Lantas si suami suakan tali ke dalam telaga buta itu... mahu mengambil balik isteri yg telah dicampak beberapa hari lalu. dgn berhati-hati tali itu ditarik ke atas..namum ALANGKAH TERKEJUTNYA SI SUAMI ITU.........apabila yg naik itu merupakan makhluk besar yg penuh berbulu-bulu badannya... si suami panik.... dgn terketar-ketar...dia bertanya SIAPA KAMU??? makhluk berbulu-bulu itu menjawab...AKULAH PENUNGGU TELAGA..beberapa hari lalu ada seorang perempuan jatuh ke dlm telaga buta ini.....dari hari pertama dia jatuh hingga ke saat aku mahu naik ke atas...perempuan itu tidak habis-habis membebel...AKU TIIDAKKK TAHANNN kata penunggu telaga itu.

sahabat semua yg sudah berumah tangga mahupun yg akan berumah tangga....
Kata ustaz ini tadi.....dalam hidup berumah tangga, mahu tidak mahu..suka atau tidak..yang pertamanya kita harus faham erti redha dan bersyukur dgn apa yg kita ada.... suami mcm mana hebatnya sorang lelaki tu...memang memerlukan isteri......dan apa yg suami hanya perlu faham..org pompuan ni(isteri) fitrahnya memang mcm tu....membebelnya..nak digambarkan dahsyatnya atau tidak..sampai penunggu telagapun tak tahan...... :)

Monday, June 14, 2010

Sudah! Cukup Laila

Pesanan dari seseorang
yang telah membuatkan saya termenung panjang
Katanya: Laila sebagai seorang perempuan..usahlah terlalu berdikari laila
usahla laila terlalu mudah bertolak ansur dgn golongan mereka itu
hidup sebagai seorang perempuan
fitrahnya lemah, airmatanya mudah tumpah, jiwanya lemah

lantas apabila laila menjadi seorang perempuan yg terlalu berdikari, terlalu rasa boleh buat itu ini, perkara itulah yg memakan diri.
Ingat lagi...laila mohon ofisboy kemas bilik fail...budak2 tu asyik bertangguh? ingat lagi?
lelaki fitrahnya memang begitu..perlu disuruh berkali-kali....
tapi laila, kata laila penat suruh banyak kali..alih2 laila yg kemas....
hakikatnya budak2 itukan memang suka ngusik laila...
laila berilah kesempatan pada hati sendiri...
*TERKESIMA*
*KELU*

erm..tazkirah buat saya pada pagi hari awal Rejab 1431

1 Rejab

Angin Ramadhan sudah mula menyapa kita semua...
Umat Islam diseluruh dunia...
Allahumma bariklana fi Rajab wa Syaaban wa balighna Ramadhan
Ya Allah berkatilah kami dalam Rejab dan Syaaban dan sampaikan kami kepada Ramadhan

Saturday, June 12, 2010

kan....dah silap!!!

kisahnya mcm nie....cik lai punya kesempatan joint pgrm puteri Perak main bowling..saje nyibuk jer...main punya main...rasa nak ke toilet pulak....
terus menuju ke toilet..dengan tergesa-gesa cik lai tolak pintu toilet tu..kemudian cepat2 tutup balik....eh! silap..erkkk tengok balik....eh~ betul...toilet perempuan...
kemudian cik lai bukak balik pintu toilet tu..dgn tersenyum2....."mamat" tu cakap...dgn senyum simpul...betul cik...ni toilet pompuan....
haaaa..kan..pakai lagi mcm lelaki......memang serupa betul la tomboy tu mcm lelaki...
aish.....

Saturday, June 5, 2010

SubhanAllah =)

Sahabat, Kawan mahupun teman
jika anda punya rasa kehilangan
jika anda rasa terlalu kecewa
jika anda mencari sesuatu dalam hidup ini
Jika anda mahu membina keluarga yang kental imannya
yang dekat dgn penciptanya
yang sedar akan kerdilnya diri

Sesungguhnya..saya mencadangkan buat kalian semua
yang terlalu dekat dihati saya.
hadirlah
ke Seminar ESQ (The ESQ Way 165: Dr. Ary Ginanjar Agustian)
(www.esq.com.my)
(saya tdk punyai apa2 kepentingan,cuma berkongsi apa yg telah saya perolehi)

Saya punya kesempatan
Terbuka pintu hati
selama 3 hari disini....
SubhanAllah sesungguhnya Allah itu maha besar
Alhamdulilah Allah mengerakkan hati saya
Tidak ternilai ilmuNya
Cukup kerdil dan hina
Sebak, bergetar dalam dada

Ya Allah, Sesungguhnya aku memohon cintaMu,
Cinta orang-orang yang mencintaiMu dan amal yang dapat
menghantarku pada cintaMu
Ya Allah jadikan cintaMu lebih aku cintai
dari diriku sendiri, keluargaku & dari air yang dingin
H.R Tirmizi

Thursday, June 3, 2010

Masih menulis seperti ini~


Pilihan
Peluang

Kadang2 nasib
Kadang2 kebetulan

Kadang2 mahu
Kadang2 yakin

Persoalan dalam hati
Satu teka-teki

Macam rasa dalam hati
Apa yang terzahir tidak semestinya selari
Apa yang ternyata kadang2 menipu diri sendiri
Apa yang terucap kadang2 menyakitkan hati
cik lai cuba elak tulis mcm nie..tapi gagal la :p